FIRNi logo
vjoon

Sai käidud lõunanaabritel külas - muljeid alpinismitehnika võistlusest Romanovi Karikas 2008

Balti riikide mägironimise meistrivõistlustel jaanuaris käies sai veidi suhteid loodud ja lubatud, et püüame võimalust mööda naabritega kontakti hoida, et ei arvataks nagu eestlased on uhked või meil mägedes üldse ei käida, nagu viimaste aastate osalusest Balticumist ja muudelt naabervõistlustelt tagasihoidlikult väljendades leige on olnud.

Esimese sammuna sai välja nopitud kahestele seongutele alpinismitehnika võistlus nimetusega "Romanova Kauss 2008". Ehkki eelmise aasta resultaatidest võis aimata kohalike kõvat taset, siis ausalt öeldes kohapeal nähtu oli muljetavaldav...

Esimene erinevus meil toimuvate alpinismitehnika võistlustega on, et meil viljeletakse etteantud trassi kiiruse peale läbimist, määravaks on elementaarsete oskuste sooritamise kiirus. Lõunanaabrid on oskustele lisanud juurde taktika-faktori. On korraldajate poolt ettevalmistatud jaamad, see mis järjestuses ja millisel viisil (tehnikaid kasutades) jaamu läbitakse, on puhtalt seongu enda välja mõelda.

Eestist osalesime ainsa paarina (on ka üsna arusaadav, kuna samal ajal toimusid Tallinnas J.K. ronimisvõistlused), koosseisus Erik Saarts ja Andres Hiiemäe. Kvalifikatsioonirada koosnes neljast jaamapunktist, stardijaam võis olla ükskõik milline neist jaamadest, oluline oli läbida kõik jaamad. Määrav oli aeg, mis kulus punktide läbimiseks ja finishisse laskumiseks. Stardipunktiks kasutati erinevate seongute poolt kõiki jaamapunkte, seega oli praktiliselt iga seongu liikumine ja taktika unikaalne, nii tekkis väga huvitavaid kombinatsioone. Kvalifikatsiooniraja läbimise kontrollajaks oli määratud 17 minutit. Startisime kuuenda paarina, raja läbisime 16:33-ga, enne starti ennustatud läbimisaeg 15:00 oli realiseeritav, ent rajal juhtus ettekavatsematu situatsioon, mille lahendamiseks kulus meil ca 2 lisaminutit. Ca 30 sekundit oleks veel võimalik olnud tegutsemisest kokku hoida. Küll kogusime lisaks mõningad trahvipunktid ja meie koguajaks kvalifikatsioonirajal kujunes 17:35,mis andis 11 osalejaseongu konkuretsis 9-nda koha. Kvalifikatsioonist edasipääsemiseks viie parema seongu hulka seega ei õnnestunud pääseda. Ettekavatsetud plaani korrektse soorituse puhul oleks reaalne ja jõukohane olnud ehk vast 7-ndale kohale tulla. Kvalifikatsioonirajal kuus kiireimat seongut olid teistest kiiruse poolest hoopis teisest klassist.

Finaalirada koosnes seitsmest jaamast,millest läbida tuli vähemalt kuus, kontrollajaks oli määratud 18 minutit. Jällegi stardijaam ning jaamapunktide läbisjärjestus oli seongu enda valida, seejuures jaamapunktide vahelise läbimisel kasutatud tehniliste elementide raskusastmed diferentseerusid boonuste näol ning mängisid samuti rolli lõpptulemuses. Lisaks segasid liikumisi mitmed piirangud seinal.

Näinud ka finaalis viiest paarist nelja seongu tegutsemist, siis nähtu oli muljetavaldav - tehniliste elementide sooritamise vilumus, seongu omavaheline koostöö, näidatud ronimistehnika, jõudlus ja kiirus, millega elemente sooritati, võiks peaaegu et võrrelda kiirusronimisega (!). Nii läbisid finaalraja (6 jaamapunkti) kõige kiiremini (ajaga 12:37) lõpuks kolmandaks tulnud seong, kes seejuures sooritasid vabaronimise kõrval tehnilistest elementidest pendli, tõusid ja laskusid mitmel korral tugiköitel.

Teiseks tulnud seong läbis finaalraja küll ca 3 minutit aeglasemalt (15:42), ent rohkelt tehniliste elementide kasutamisest (vabaronimine, ronimine redelitega, laskumine tugiköiel, pendel, viltusel tugiköiel laskumine) saadud boonustega edestasid nad lõpuks napilt "kiirusronijaid". Esimeseks tulnud seongu tegutsemist kahjuks ei õnnestunud näha, ent tehniliste elementide sooritamisest boonuseid kogusid nad veelgi rohkem ning edestasid teiseks tulnud paari vaid 6 sekundiga.

Mõningad tähelepanekud: lätlastel seonguvõistluse reeglid on mõnevõrra modifitseeritud, muudetud sportlikemaks, kohati selgelt ohutuse arvelt ja sellist tegutsemispraktikat mägedes ei propageeriks ega soovitaks. Oskuste, liikumiste ja soorituste vilumusaste on parematel seongutel veidi teine, kui endal ja seninähtud. Lätlased rääkisid, et neil alpinismitehnikavõistlusteks kokkuharjutatud ja suurte kogemustega "komanda", kes võistelnud aastaid ka Leedus ja kõva tasemega võistlustel Peterburis ning tulnud sealgi headele kohtadele. Näiteks Peterburi võistlusele minnakse kohale juba nädal varem, eelnevalt ronitakse, harjutatakse Peterburi lähedastel looduslikel kaljudel ning siis võisteldakse. 

Maikuus toimub Lätis, ilmselt Valmiera kandis matkatehnika ja päästetööde võistlus! Lubati informatsiooni saata.

Ja paluti ka siinsetelt ronimis ja alpinismitehnika ja päästetööde võistluste korraldajatelt, et võimalusel organiseeritaks ka muukeelsed võistluskutsed ja võistlusjuhendid, et väga suure huviga tuleksid ja osaleksid ka meie võistlustel! Et kui me ise väljaspool ei käi, siis kutsume näidiseksemplarid kohapeale oma oskusi näitama.

Oli huvitav kaeda, mida naabrid ka teevad!

ps. Siiralt kahju on, et uue kogemuse saamise hinnaks kujunes mitte jõudmine Astangule J.K ronimisvõistlusele.

 

comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon