FIRNi logo
vjoon

Jääronimised pankrannikul

Üle mitme talve saime taas korralikult jääd ronida, vinge!

Laupäeva varahommikul Tartust startides näitas kraadiklaas -23,6 kraadi, päeva peale see siiski mõnevõrra leebus, see-eest pankrannikul lisandus päris korralikult lõõskav tuul, nii saime testida nii ennast kui riietust.

Eelsoojenduseks matkasime panga peal veidi, kohati kuni põlveni lumes ja nautisime talviseid vaateid panga pealt alla ja merele. Ronimiseks sai organiseeritud kolm rippjaama ning saime mitme vahelejäänud talvega tekkinud suurt jääronimise nälga kustutama asuda. Iga ronimisjaama juures sai valida 2-3 erinevat tõusuliini nii et ronimist jätkus kõigile küllaga. Ka jääd oli parasjagu ja põnevat mida ronida. Alati sai ka ise soovi korral ronimist enda jaoks põnevamaks muuta, jää kõrvalt kiviseinast ronimist veidi juurde võtta. Üks ronimisköis sai eriti lemmikuks, eriliseks tegi sealne lennukas kiige-efekt kui raja lõppu sai ronitud ja seinast lahti lastud. 

Hämardudes kui liinid ronitud said, saime ka korralikult tugiköietõusu tehnikat harjutada. 

Kokku tuli 8 tundi mõnusalt aktiivselt veedetud kvaliteetaega värskes õhus, imekaunil pankrannikul.

Väga mõnus oli taas jääd ronida!

Kirja pani Andres Hiiemäe

 ------

Pühapäeval käis väike seltskond firnikaid (Dagmar Piikov, Kaarel Kimmel, Juhani Almers, Gen Mandre, Priit Niibo) jääd ronimas Valaste joal. Varajane start ja mõõdukas lõunatuul aitas olla esimestena kohal. Suletud vaateplatvormilt avanes väga suurejooneline vaade, mille sarnast mitmel aastal Eestis näha pole olnud. Tegime kaks jaama ja laskusime joa jalamile.

Kuna päevad on siin lühikesed ja ööd pikad, siis alustasime kiirelt ronimist. All valitses täielik tuulevaikus ja oli meeldivalt alla 10-e miinuskraadi (või on see üle?). Viiene seltskond oli optimaalne, et hoida kogu aeg köied töös, julgestajad julgestamas ja võileivasööja tegus. Paari tunni möödudes lisandus seltskond tallinlasi, kellele jäi veel ruumi, et rajada oma 2 liini.

Jää oli pigem rabe ja kõva, mis nõudis lisaettevaatust nii ronijate kui alumiste poolt. Kui esmane ronimisvõõrastus möödas, said kõik kenasti liikuma ning päev sai parajalt pikk ja tegus. Puhas rõõm. Pildialbum Dagmarilt.

Fotod Kaspar Kallipi kaamerast:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon