FIRNi logo
vjoon

Alpinistlik ornitoloogia ehk kaldapääsukestel külas

Fotod: Liis Keerberg & Rees Juurmaa

Suviti muutuvad mõned karjäärid, kaldajärsakud ja pankrannikud "kortermajadeks", kus elab sadu peresid. Sealsed elanikud on kaldapääsukesed, kelle looduslikud elupaigad on jõgede kaldajärsakutes. Linnud kraabivad pesakoopaid jalgade abil. Liiva välja pühkimist hõlbustavad harjaste moodi suled jala tagaosas. Kaldapääsukeste arvukus on olnud pikalt languses ning selle põhjuste välja selgitamisega otsustas tegelema hakata Liis Keerberg Eesti Ornitoloogiaühingust. Et kaitsta oma pesasid potentsiaalsete rüüstajate - eriti rebaste - eest, uuristavad kavalad linnukesed oma pesad sageli kõrgete järsakute ülemistesse kihtidesse. Pääsemaks uurimiseks vajaliku aparatuuriga ligi ka muidu ligipääsmatuile pesadele, tuli Liisile köitega appi Rees.

Koos kaardistasime kaldapääsukeste elupaiku ning sukeldusime endoskoop-kaameraga nende pesasügavustesse, et näha, kas ja kui palju neis on mune, poegi, pesamaterjali... Kaldapääsukeste otsingutel viis tee meid mitmetesse kaunitesse paikadesse üle Eesti: nii looduslikesse elukohtadesse Toilamõisa pankrannikul kui ka tööstusmaastikele, mis pealtnäha karmi pealispinna all pulbitsevad samuti elust. Protsess oli nauditav ning pakkus küllaga mõtteainet - nii ornitoloogile kui alpinistile!

Uuringud jätkuvad, niiet kui märkad looduses liikudes oma teel kaldapääsukeste kolooniat, aitad Liisi uurimistööd sellega, kui märgid oma tähelepaneku üles siia: http://www.eoy.ee/riparia/#/
Kogunenud andmed aitavad välja selgitada, millised tegurid mõjutavad meie kaldapääsukeste pesitsusaegset arvukust ja kuidas saaksime selle liigi käekäiku Eestis parandada!

comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon