FIRNi logo
vjoon

Alpiklubi Firn

Liikmed | Liikmemaks Liikmeks astumine | Ajalugu | Põhikiri | Sümboolika | 


Alpiklubi Firn  ühendab inimesi, kelle huvideks on ronimine ja matkamine nii mägedes, kodumaal, kui ka teistes põnevates paikades. Klubi tegutseb Tartus kuid klubi liikmete hulgas on inimesi üle Eesti. Vanima alpiklubina Eestis oleme uhked oma  ajaloo ning traditsioonide üle, samas kui paiknemine ülikoolilinnas toob meie ridadesse pidevalt värsket verd ja uusi ideid, hoides klubi noorena. Aastaringselt toimuvad klubi matkad ning treeningväljasõidud Eestis ja mujal. Nii sagedasti kui võimalik käime ka mägedes. Koostöös Tartu Ülikooliga toimuvad alpinismi- ja ronimistreeningud nii algajatele kui ka edasijõudnutele.

Alpiklubi Firn tegevused:

Organiseeritud treeningud - korraldame treeninguid nii TÜ spordihalli ronimisseinal kui Lõunakeskuse ronimisseinal. Lisaks ronimisele virgutame keha ja vaimu sise- ja välistreeningutel, omandame hea ronimistehnika ja baas-alpinismitehnika, osa treeninguid viivad meid pimedasse metsa, õpetavad looduses hakkama saamist ning vajalikke matkatarkusi. Sügisel-talvel-kevadel võib meid tihti leida Toomemäe nõlvadel, ära tunneb meid üsna lihtsasti - peas on kiivrid, jalas kassid ja puude vahele tõmmatud köied, mõnikord sipleb keegi köiest punutud kanderaamil.

Klubiõhtud - seltskondlikud klubiõhtud, suvistest mäereisidest piltide, filmide ja muljetega, külalisesinejad vahvate seiklustega, taaskohtumised ja ajaloost meenutused, teemaõhtud, arutelud, infovahetus. Üritused on kõigile huvilistele avatud.

Nädalavahetuse matkad - aastaringselt toimuvad, sagedamini ikka talvekuudel - testime ennast, testime varustust, harjutame laagritoiminguid, külmades oludes hakkamasaamist, õpitud matkaoskuste praktikas rakendamine, mõnusas seltskonnas, õhtulõkke kõrvale muhedad jutud, igaühel kaasa võetud maiust ja näpuotsaga huumorit. Suuskadega, räätsadega, paksus lumes, käredas pakases, pankrannikul, merejääl, vooluveekogudel, paksus metsas, tihedas võpsikus, kõrgustikel, rabas, aga alati hea tujuga!

Jääronimised - talvekuudel veedame mitmeid nädalavahetusi Põhja-Eesti pankrannikul siin-seal leiduval vertikaalsel jääl. Mõnikord veame kaasa ka telgid ja priimused, et tunne veel ehedam saaks. Ja vahel ei märka suures jääronimise tuhinas sedagi, kui kell juba uue päeva algust kuulutab.

Klubiüritused ja ühistegevused - ühiselt ette võetud kultuuriüritused, üheskoos läbitud spordiüritused, mõttematkad ja sügiseti lehtede kolletamise aegu tavaliselt toimuv orienteerumisüritus ja palju muud.

Kevadlaager Karula veskil - sellele spetsiaalselt alpinistide ja matkajate treenimiseks kohandatud maakividest veskile toimub kevadeti meeleolukas väljasõit. Nädalavahetus rohke ronimisega, kuid ei puudu ka õdus kaminaõhtu, saun ja pühapäeva hommikused pannkoogid moosiga.

Kaljuronimised - igal vabal võimalusel püüame tuua sisse vaheldust, kas ronime looduslikel kaljudel Põhja-Eesti pankrannikul, boulderdame rändrahnudel, külastame naabreid teistel Eesti siseronimisseintel. Ei põlga ära suvesooja kuiva kaljut, külma märga ja libedat sügist kaljut, ega ka talviselt karget, jäist ja lumist kaljut. Et mägedes ilma valida ei saa, siis tuleb kõigis oludes hakkama saada.

Võistlused - parim treening on võistlus, enese proovilepanek teise käekirjaga rajameistrite pakutaval. Kaljuronimises, matkatehnikas, alpinismitehnikas ja päästetehnikas, ei piirdu vaid kodumaal pakutavaga, võimaluste piires püüame ka lähinaabrite juures kogemusi hankida.

Kaugmatkad - tavaliselt mägedes aga mitte ainult, reeglina suveperioodil aga vahel ka talvel ja suuskadel, vahel oma grupiga, sagedamini aga  üheskoos ja läbisegi sõpradega ka teistest klubidest ja piiri tagant. Piirkondade valik väga laialdane - alates Skandinaaviast, Alpidest, Püreneedest, Tatratest, Kaukasusest kuni Aasia, Ameerika, Austraaliani välja.

Kaljuronimistripid - suurepäraseks vahelduseks võtame ette väljasõite erinevatesse kaljuronimise piirkondadesse lähemal ja kaugemal piiri taga. Neid toimub hooaja jooksul mitmeid, sihtkohtadeks näiteks Soome kaljud, Norra kaljud, Poola kaljud, Tsehhi kaljud, Hispaania kaljud, Krimmi kaljud, Dolomiidid, Tatrad, jne.

Alpinistlikud tõusud - me peaeesmärgid, klassikalised, tehnilised, kõrgtõusud väga erinevates mägipiirkondades, vahel tuntumatele, sageli ka tundmatutele. Mitmed grupid hooaja jooksul, kas klubikaaslastega või teiste gruppidega. Põhipuhkus kulub enamasti mäereisi peale, mõnikord jääb ka sellest väheseks ja tuleb juurde võtta ka lisa.

Ekspeditsioonid - mõnikord on sihid kaugemad, kõrgemad ja raskemini ligipääsetavad. Sageli ränkrasked katsumused nii füüsiliselt kui vaimselt, rohkete takistuste ja ohtudega, ressurssimahukad. Nendeks ettevalmistus võtab aastaid, aga saadud kogemus on seda väärt.

Vaata ka videokokkuvõtet klubi tegemistest 2010-2014!

Kui mägedes ronimine ja matkamine pakuvad sulle huvi, siis võta julgesti ühendust!

comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon